Pengumuman


Harap maklum bahawa blog ini dalam proses kemaskini dari segi susun atur, tagging dsb. Post post tertunda pula akan di selesaikan.

Monday, August 26, 2013

Teknik Kupas Manggis



Sudah pasti ramai yang tidak gemar mengopek manggis kerana air kulitnya yang merah pekat. Kalau terkena pada pakaian habislah jawapnya. Masa kecik dahulu sudah pasti cara mengopeknya dimulakan dengan menekan sekuat hati menggunakan kedua² belah tangan malah disokong pula dengan mengepitnya menggunakan lutut.

Untuk mengopeknya dengan cara yang mudah dan tidak perlu memerahkan telapak tangan... lihatlah demo di bawah ini. Terima kasih kepada semua pemudah cara yang terlibat.

Pegang manggis dengan tampuknya di sebelah bawah
Tekan sedikit bunganya menggunakan ibu jari
Mulakan mengupas dengan menekan dan mengopeknya
Tarikkan kulit manggis ke arah yang berlawanan
Teruskan proses mengupas kulit manggis
Kupaskan kesemua kulitnya
Isi manggis sedia untuk dimakan.

Isinya manis sangat sedap dimakan. Sekarang tidak perlu risau akan air kulitnya yang merah. Hurmm... Perasankah anda apabila datangnya musim manggis datangnya juga musim durian?


No comments:

Post a Comment

comment form message