20-24 April 2013
Sepanjang berada di kampung menghabiskan cuti tahun lepas... aku disajikan dengan mempelam yang sedang masak ranum. Gegar saja pokok... buah yang masak akan gugur menyembah bumi lalu ku kutip kesemuanya. Kebiasaannya aku tidak memotong isi² mempelam itu kemudian diletakkan di atas piring atau pinggan. Aku lebih gemar sagut sahaja setelah kulitnya dikupas. Menghabiskan sebiji mempelam bukanlah suatu perkara yang sukar. Ia sangat mudah. Sedap memang dah tentu sedap kena pulak dengan cara makannya. Lihat saja gambar² di bawah.
1/4 bahagian telah sedap dikunyah ditelan. |
Dah settle bahagian tepi baru sagut bahagian berisi tebal. |
Inilah hasilnya setelah licin disagut. Tak cukup satu.. kupas lagi sagut lagi. |
Kesimpulannya... makan macam ni dengan cara menyagut lebih sedap rasanya lebih nikmat lebih lazat!!! Lebih sedap lagi makna yang baru ranum. Lembut di dalam keras diluar.
No comments:
Post a Comment
comment form message